Skip to main content

A CIVIL TÁRSADALOM INDÍTOTT A “MARADOK” KAMPÁNYT – MELY FELHÍVJA A FIATALOK FIGYELMÉT A VÁLASZTÁSOK FONTOSSÁGÁRA FELHÍVJA A FIATALOKAT, MENJEN EL SZAVAZNI.

Sajtóközlemény
Trenčín, 8. 7. 2023

Az Marádok kampány kampány három arca és nagykövete: Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová és Michal Handzuš. Hozzájuk csatlakozott több tucat olyan influencer, tartalomgyártó is, akiket a fiatalok szeretnek és tisztelnek, és akiknek egyaránt fontos a változás, hogy milyen Szlovákiában akarunk élni.

Milyen üzenete van annak, ha a fiatalok nem vesznek részt az választásokon? Előrevetítheti, hogy már lemondtak az országról. Ezzel szemben a választásokon való részvétel Szlovákia jövője iránti érdeklődést mutatja. Egy új generáció kezd el szavazni, a választások pedig lehetőséget adnak arra, hogy felszólaljanak és bekapcsolódjanak a nyilvános vitába” – mondja Veronika Cifrová Ostrihoňová, a kampány egyik arca.

Számos civil szervezet eseményeket és találkozókat, beszélgetéseket fog szervezni Szlovákia különböző régióiban.

“A választásokon való részvétel a demokrácia minőségének záloga. A szlovákiai civil társadalom a múltban már többször bizonyította, hogy képes mozgósítani magát a magasabb részvétel érdekében, különösen a fiatal szavazók körében. A Maradok kampány folytatja ezt a hagyományt azzal a céllal, hogy pozitívan csalogassa az úrnákhoz a fiatalokat.

A civil szektor több száz szereplőjét köti össze a fiatal influencerekkel, hogy közösen inspirálják a fiatalokat a közügyekbe való bekapcsolódásra” – mondta Fedor Blaščák, a kampány egyik kezdeményezője.

A Maradok kampány szervezői kiemelték, hogy a fiatalok pótolhatatlan helyet foglalnak el társadalmunkban. Sajátos szemszögből tekintenek a közélet aktuális eseményeire és a Szlovákiát érintő problémákra. Sőt, új témákat és víziót tudnak hozni abba, hogy milyen országban szeretnének élni.

A felmérések azt mutatják, hogy az állampolgároknem látnak pozitív jövőképet maguknak ebben az országban. Ez a meggyőződés évről évre romlik, mélyül a rezignáció, megterhelővé válik az ár ellen úszás érzése és erősödik a kivándorlási szándék. A kampány elnevezése pontosan ezekre, a fiatalok körében tapasztalható negatív tendenciákra reagál. Ha a választások után tovább romlik országunk helyzete, nagy a kockázata annak, hogy a fiatalok inkább külföldön próbálnak majd szerencsét.

A felmérésből ,amelyet a kampány kezdeményezői számára készített a Focus ügynökség, kiderül, hogy a fiatalok választásokon való részvételi szándéka 16%-kal alacsonyabb, mint ami 2019-ben volt, tehát 52%-ra csökkent. Ez a szám 15%-kal alacsonyabb, mint az össztársadalom  választásokon való részvételi szándéka.

“A fiatalok 85 százaléka úgy gondolja, hogy a politikusok egyáltalán nem törődnek velük. Azt is gyakran halljuk, hogy el akarják hagyni Szlovákiát. Az “Maradok” kampány erre a problémára összpontosít, hallatni akarja a fiatalok hangját a közéletben és a választásokon való részvételre ösztönözni őket, ezért is támogatom” – fogalmazott Iveta Radičová.

Ki áll a kampány mögött

A “Maradok” kampány fő kezdeményezői a Demokráciáért Polgári Platform, a Memo 98, a Nyílt Társadalom Alapítvány és a Pontis Alapítvány. A kampány lebonyolításában több tucat más civil szervezet is részt vesz. A pretovolim.sk weboldalon mindannyiuk neve listázásra kerül.

A “Maradok” kampány szigorúan független. Nem irányul egyetlen politikai párt vagy jelölt ellen sem, és nem bíztat egyetlen politikai párt vagy jelölt támogatására sem. Ez egy polgári mozgósító kampány, amelynek célja, hogy támogassa a demokratikus rendszert, ösztönözze a fiatalokat arra, hogy érdeklődjenek a közügyek iránt, és a választásokon való részvételre buzdítsa őket.

E cél beteljesítéséhez a szociális média felületeit, illetve fesztiválokon és ezen indítatásból rendezett eseményeken kívánják reklámozni a szervezők.

A kampányt számos fesztiválon, koncerten, vitafórumon megtaláljátok az ország különböző régióiban.Ezek a rendezvények teret adnak majd azoknak a témáknak, amelyek a fiatalokat érdeklik, miközben beszélgetések, szórakozás és oktatás is várja a résztvevőket. A kampány a közösségi médiában is tájékoztatni fogja majd a fiatalokat arról, mennyire fontos, hogy hallassák a hangjukat és szavazzanak.

Elérhetőségek:

Juraj Foltín, PR manažér kampane Chcem tu zostať
0940 146 178, pr@pretovolim.sk
Erik Kliment, Kampaňový manažér Chcem tu zostať
kampan@pretovolim.sk
Fedor Blaščák, Nadácia otvorenej spoločnosti
Katarína Batková, Občianska platforma pre demokraciu
Rastislav Kužel, Memo98
Michal Kišša, Nadácia Pontis

CSATLAKOZZ HOZZÁNK

TÁMOGASD ANYAGILAG
a POLGÁRI KAMPÁNYT

A kampány teljes egészében nonprofit szervezetek, vállalati és egyéni adományozók hozzájárulásaiból van finanszírozva. Mivel a kampány párhuzamosan zajlik majd az induló politikai pártok választási kampányának csúcsával: ha azt akarjuk, hogy a polgári kezdeményezés látható legyen, minden euróra szükségünk van, legyen az magánszemélyektől vagy cégektől, akiknek fontos, hogy Szlovákiában az életminőség javuljon, és a fiatalok több mint felének ne az legyen az első gondolata, hogy kivándoroljon. Köszönjük.

Adományoz

CSATLAKOZZON
ÖNKÉNTESKÉNT

A hagyományos reklám mellett a kampány elsősorban közvetlenül a helyszínen tevékenykedő aktivistákra épül Szlovákia csaknem minden városában, ezért minden segítő kézre szükségünk van. Ha szeretnétek bekapcsolódni kampányunkba és segíteni munkánkat, töltsétek ki a regisztrációs űrlapot, és mi okvetlenül jelentkezünk.

Hamarosan elindítjuk az önkéntes regisztrációs űrlapot.

CSATLAKOZZATOK
MINT SZERVEZET

A kampányhoz eddig Szlovákia-szerte több tucat kisebb és nagyobb szervezet csatlakozott. Célunk, hogy a civil társadalom minél szélesebb körét bevonjuk és tevékenységüket összehangoljuk. Örülnénk, ha minél többen lennénk, mivel túl nagy a tét, és a jövőnkről van szó. Ha olyan szervezetet képviseltek, amely részt szeretne venni ebben a kampányban, kérjük, töltsétek ki a regisztrációs űrlapot, és mi biztosan jelentkezünk.

Csatlakozni

PARTNEREK

Kampány kezdeményezői

A CHCEM TU ZOSTAŤ/ ITT AKAROK MARADNI kampány az Anténa – a Független Kultúráért Hálózat, az A4 – Kortárs Kultúráér Egyesületek Szövetsége, az ARTA, Atmosféra, Baterkaren, CKO/ Nem a Mi Városunkban, Curaprox, DASATO, DemDis o.z., Arteska – Művészetek Háza,a FRAJ Fesztivál, Flaam Fesztivál, Forum Kisebbségkutató Intézet, Green Academy o.z., a HUMAN FORUM – a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem mellett működő a Demokráciáért Intézmény , az Impact Games, Másság Kezdeményezés / Szivárvány PRIDE Pozsony,az SGI Institute, a Klíma Koalíció, a Bártfai Közösségi Alapítvány, Stanica Kulturális Központok / a zsolnai Új Zsinagóga, Kis Berlin, Mareena, The Duke of Edinburgh’s International Award Slovakia ( Nemzeti Iroda), MEMO 98,a Cvernovka Alapítvány, a Milan Šimečka Alapítvány, a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Pontis Alapítvány, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány, az 1-12 Peron, a Nexteria OZ,a SEEDS NGO, a Szlovák Ifjúsági Tanács,az Önkéntes Központok és Szervezetek Platformja, a Post Bellum SK, az Átfedések, o. z., a Protos Productions, a Szabad Iskola, a Szlovák Beteg, a Szlovák Cserkészszövetség, a Régi Katolikusok Szlovákiában / Öreg Líceum, a Tabačka Kulturfabrik, ÚESA SAV / Egészséges Régiók / VLK, a Via Iuris, a Tisztességes Szlovákiáért és a Kert – Független Kulturális Központ közös kezdeményezése.